HALOES

Φθαρτά Φορτία: Θαλάσσια Δίκτυα στην Αρχαία Ελλάδα

Σχετικά

Το έργο HALOES (2025-2026) αποτελεί μια πρωτοποριακή ερευνητική πρωτοβουλία που εστιάζει στη διερεύνηση του ρόλου των φθαρτών προϊόντων στο αρχαίο θαλάσσιο εμπόριο. Υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στόχος

Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάλυση κεραμικών φορτίων από τρία σημαντικά ναυάγια της ελληνιστικής περιόδου μεταξύ των οποίων το ναυάγιο Κ4 στην Κάσο. Με τη χρήση προηγμένων μεθόδων ανάλυσης κεραμικών το HALOES επιδιώκει να ανασυνθέσει τις εμπορικές πρακτικές της εποχής και να διερευνήσει τη μεταφορά φθαρτών προϊόντων—αγαθών που συνήθως δεν αφήνουν αρχαιολογικά ίχνη, όπως σιτηρά ή ξυλεία.

Μέσω καινοτόμων επιστημονικών τεχνικών, όπως η περίθλαση ακτίνων Χ, η ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης και η φασματοσκοπία Raman, η δράση στοχεύει στον προσδιορισμό της προέλευσης, των μεθόδων παραγωγής και του οικονομικού ρόλου των κεραμικών φορτίων. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση ενισχύει τη γνώση μας σχετικά με τα ελληνιστικά εμπορικά δίκτυα, τις θαλάσσιες διαδρομές και τις οικονομικές ανταλλαγές στη Μεσόγειο.

Συνδυάζοντας αρχαιολογία, χημεία και ιστορική έρευνα, το HALOES συμβάλλει ουσιαστικά στη μελέτη του αρχαίου εμπορίου και των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων, προωθώντας την καινοτομία στην ενάλια αρχαιολογία και ρίχνοντας φως σε αθέατες πτυχές του αρχαίου θαλάσσιου εμπορίου.

Χρηματοδότηση

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Φωτογραφίες