Ενάλια αρχαιολογική
έρευνα
Κάσου-Καρπάθου
Συστηματική αρχαιολογική έρευνα πεδίου (survey) στη θάλασσα των νησιών Κάσου και Καρπάθου
Ενάλια αρχαιολογική
έρευνα Κάσου-Καρπάθου
Συστηματική αρχαιολογική έρευνα πεδίου (survey) στη θάλασσα των νησιών Κάσου και Καρπάθου
Η πρώτη συστηματική έρευνα στο βυθό της Κάσου και της Καρπάθου
Η Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα Κάσου-Καρπάθου αποτελεί την πρώτη συστηματική αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται στον θαλάσσιο χώρο των νησιών της Κάσου και της Καρπάθου. Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 από την Κάσο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την έρευνα να περιλαμβάνει και τη γειτονική Κάρπαθο. Κύριος στόχος είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η μελέτη αρχαιοτήτων σε έναν γεωγραφικό χώρο που υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και κέντρο ναυσιπλοΐας από την αρχαιότητα έως και τη νεότερη εποχή.
Παράλληλα με την αρχαιολογική τεκμηρίωση, η έρευνα επιδιώκει να προβάλλει τη συνεχή αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τη θάλασσα, ενθαρρύνοντας την κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.


Διεπιστημονική έρευνα
Παρότι η έμφαση δίνεται στην ενάλια αρχαιολογική έρευνα, το ερευνητικό πρόγραμμα ακολουθεί μια ευρύτερη προσέγγιση, συνδυάζοντας επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις που φωτίζουν πολύπλευρα την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της Κάσου και της Καρπάθου. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις περιλαμβάνουν:
- Συντήρηση Αρχαιοτήτων:
Προληπτικές και επιτόπιες επεμβάσεις για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς. - Κλιματική Αλλαγή:
Μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη διατήρηση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς. - Διαγνωστικές μέθοδοι:
Αναλύσεις δειγμάτων στο εργαστήριο, με στόχο την ακριβέστερη χρονολόγηση και κατανόηση της σύστασης των υλικών και της κατάστασης διατήρησής τους. - Εκπαιδευτικά Προγράμματα:
Σχεδιασμένα να φέρνουν κοντά τον πολιτισμό, τη θάλασσα και την εκπαίδευση, προσελκύοντας μαθητές, φοιτητές και το ευρύ κοινό. - Ωκεανογραφικές Μελέτες:
Διερεύνηση των θαλάσσιων χαρακτηριστικών της περιοχής, για την κατανόηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων που επηρεάζουν τη διατήρηση των ναυαγίων. - Καινοτόμες Τεχνολογίες:
Χρήση προηγμένων ηχοβολιστικών συστημάτων, LIDAR και drones για λεπτομερή αποτύπωση του βυθού και των αρχαιολογικών θέσεων. - Φιλοξενίες καλλιτεχνών:
Artistic residencies στο πεδίο σε αλληλεπίδραση με την ερευνητική ομάδα, δημιουργώντας νέα έργα που προβάλλουν τον διάλογο μεταξύ τέχνης και επιστήμης. - Επιστημονικές δημοσιεύσεις:
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται σε ελληνικά και διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και εκδόσεις. - Διάχυση:
Πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό για την προώθηση της έρευνας στο ευρύ κοινό, συμμετοχή σε φεστιβάλ κινηματογράφου, άρθρα στον Τύπο.
Σε κάθε βήμα της Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας Κάσου-Καρπάθου, βασικό μέλημα είναι η υποστήριξη της απρόσκοπτης αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τη θάλασσα (ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων, αυτόνομων και ελεύθερων δυτών), μέσω – αφενός – της ευρείας κατανόησης του πολιτισμού των Κασίων-Καρπαθίων, και -αφετέρου– μέσω της ανάδειξης της σύγχρονης δραστηριότητάς τους ως συνεχές πολιτιστικό προϊόν από την αρχαιότητα έως σήμερα.




Ο Στόχος μας
Βασικός σκοπός της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας είναι η ανάδειξη της πλούσιας ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της μακραίωνης ναυτικής ιστορίας της Κάσου, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Συγκεκριμένα:
Eντοπισμός & Tεκμηρίωση
Eντοπισμός & Tεκμηρίωση των αρχαιολογικών θέσεων με τη διενέργεια πρότυπης ενάλιας επιφανειακής έρευνας, χαρτογράφησης, δειγματοληπτικής συλλογής υλικού και γεωαρχαιολογικής μελέτης πεδίου.
Μελέτη & Ερμηνεία
Η μελέτη των θέσεων και της διασποράς των ναυαγίων της ευρύτερης περιοχής της Κάσου σε συνδυασμό με την τυπολογική και ποσοτική ανάλυση του φορτίου τους είναι βασικά για την κατανόηση της έκτασης και έντασης της θαλάσσιας εμπορευματικής διακίνησης που έχει λάβει χώρα στην περιοχή.
Οπτικοποίηση & Διάχυση
Οπτικοποίηση & Διάχυση της παραχθείσας επιστημονικής πληροφορίας μέσω της δημιουργίας μίας διαδραστικής βάσης δεδομένων η οποία θα είναι
ευρέως προσβάσιμη μέσω διαδικτύου.
Ανάδειξη
Ανάδειξη της δραστηριότητάς των ανθρώπων με
τη θάλασσα ως πολιτιστικό προϊόν και η απρόσκοπτη αλληλεπίδρασή τους με αυτή ως συνέχεια της
ιστορίας τους.